Pepper - Reisverslag uit Cambodia Town, Verenigde Staten van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu Pepper - Reisverslag uit Cambodia Town, Verenigde Staten van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu

Pepper

Door: Lieneke Castel

Blijf op de hoogte en volg Lieneke

14 December 2023 | Verenigde Staten, Cambodia Town

Kampot, 12 december 2023, 38,4 km.

Zoals zo vaak in een resort, zijn we de enigen. We hebben een prachtige kamer met zitje voor onze kamer op de begane grond. Uitzicht op het zwembad waar we ’s morgens heerlijk in zwemmen. Zomaar een paar baantjes is heerlijk om de dag fris te beginnen.’s Avonds in de stad bij een Indiaas restaurantje wezen eten. Lekkere papadums, samoa’s en chickencurry met garlic naan. Een frisse mango lassie erbij. Als we terug fietsen kopen we bij de 7 eleven een fles rode wijn. Op het bankje zitten 2 oudere mannen te kletsen. Ik groet ze en we raken even aan de praat. Een Amerikaan en een Nieuw Zeelander. Ze zitten daar op een bankje bij de ingang te kletsen en de mensen te bekijken. De volgende avond komen we ze weer tegen op het bankje en gaan er even naast zitten om te kletsen. De Amerikaan heeft in de Vietnam oorlog gevochten en komt al jaren ieder jaar een aantal maanden naar Cambodja en gaat ook een tijdje naar Vietnam.Vriendinnen hebben ze wel gehad hier maar daar doen ze niet meer aan. Ze blijven single, geen gezeur zeggen ze. We hebben vanmorgen koffie gedronken tegenover ons resort bij Bazaar cafe. Ze hebben er heerlijke ontbijtbowls met fruit en muesli. Wij nemen een Boedhabowl. Waauw, die is lekker, sla, linzen, gefrituurdezoete aardappel, kip reepjes, hummus, tapenade en een heerlijke dressing met sesamzaadjes en 2 heerlijke huisgemaakte boterhammen erbij. Het is een hip tentje van een Française. Ze heeft Kombuchea en Kefir, Brie en Camembert.

We fietsen langs de rivier om te kijken of, als we nog een nachtje blijven, we willen slapen. We bekijken prachtige accomodaties, rustig gelegen met een strandje en leuke zitjes aan de rivier maar we vinden het te ver van het centrum. We kunnen met een pontje de rivier oversteken. Een eind verder zijn rapids maar om er te zwemmen is te lastig om eerst over de stenen te klimmen. Aan de kant zijn hutjes gemaakt om te zitten en eten met je vrienden of familie. Het is er niet druk door de week. Verderop bekijken we Bamboo bungalow, dit was onze eerste keus maar omdat ze de telefoon niet opnamen zijn we bij een ander resort uitgekomen. We worden super gastvrij ontvangen en voor morgenavond is er een bungalowtje vrij in de tuin. Ook een mooi restaurant aan het water en een gezellige ontspannen sfeer. De mannen achter de receptie en bar lopen de benen van onder hun kont om het iedereen naar de zin te maken. Vanavond kiezen we een vegetarisch restaurantje uit. Ook al zo’n hip tentje met bowls op de kaart. Voor Hans een heerlijke bowl met zwarte rijst, broccoli, gebakken tahoe die smal gesneden is in plakken en krokant gebakken, hummus, komkommer en sla en champinons. Te veel om op te kunnen. Voor mij een pizza, heerlijk dun, krokant en met 3 kazen belegd. Ook te veel om op te eten. We laten de helft inpakken en nemen die mee voor lunch de andere dag.

Kampot, 13 december 2023, 35,5 km

We drinken weer lekkere koffie in de tuin bij Bazaarcafe en fietsen naar het Coconut beach ergens achteraf op een eiland wat verbonden is met een brug. Een stoffige aarden weg die bijna helemaal tot aan de kust doorloopt. Er zijn een paar flinke heuvels aan de kust waar we tussendoor kunnen fietsen en de paadjes smaller worden. Een mooi strandje waar al een groepje jongelui zit om gezellig te BBQ en ennaar muziek te luisteren. Wat erg jammer is, er ligt zo ontzettend veel plastic afval tussen de struiken op het einde van het strand. We doen een poging de kleine stukjes afval in een zak te verzamelen en geven het aan de jongelui die ons hartelijk bedanken. Very good, zeggen ze. Misschien dat ze zelf ook hun afval opruimen. Wie weet. We zwemmen in de zee maar er ligt een dikke laag klei en dat is niet lekker aan je voeten. Het is ook erg ondiep maar we koelen lekker af.

Terug op de fiets zien we zoutvelden waar de mensen het zout aan het verschuiven zijn op de bodem van het veld. Er zit nog water in zodat ze met laarzen en een houten balk aan een frame over de bodem schuiven om het zout om te schuiven. Wat een heidens karwei is dit in de hitte. ’s Avonds eten we in het resort aan de rivier. Noodles fish en gebakken scrimps. We spelen nog een partijtje rummycub en slapen de hele nacht.

Kampot – Kep, 14 december 2023, 47,3 km.

We vertekken vroeg op de fiets naar de stad en kijken naar een shopje waar ze baquettes in de etalage hebben staan. Een blikje makreel en zure augurken en wortel en papaya. Thee erbij en we kunnen verder naar Kep. Kampot is het peper gebied waar pepper farms zijn die je kunt bezoeken. We fietsen in het achterland van de stad, rustige dorpjes en geen gewone wegen. Door de natuurpaadjes waar de mensen zelf die er wonen ook overheen moeten rijden. Op de markt drinken we koffie. Ook hier wordt aan de wegen gewerkt. Een grote dreglijn is de weg aan het omgooien vlak voor een restaurantje. Het zal je maar gebeuren voor je deur maar de mensen blijven lachen. We zijn het wonder op de markt, iedereen wil ons iets verkopen uit hun kraampje. Er zijn heerlijke wafels voor bij de koffie. Ze hebben er veel vis, crab en groenten en fruit.

De volgende stop is bij het Secret lake. Een stuwdam met een groot meer ervoor. We zwemmen als we ergens een trapje zien in het meer. Heerlijk fris.Er liggen uitgeholde boomstammen die als bootje fungeren. De mensen gebruiken dit om te vissen in het meer. Boven op de berg is een koffieshop. Leuke plek met terras en een piano op het uitzicht punt.

Bij een pepperfarm waar ook een resort is, lijkt het uitgestorven. We lopen de trap op de berg op omdat we daar een dak van een huis zien. Een prachtige tuin boven op de berg met zwembad en zitjes en een restaurant. We mogen in het zwembad als we er eten of er 3 dollar voor betalen. We eten er noodles met scrimps en zwemmen in het prachtige zwembad waar het water zo over de rand vloeit.

Als we bij de volgende stop in een peppertuin naar binnen gaan komt de mevrouw uit het winkeltje naar ons toe.

Ze herkent ons en biedt aan om een rondleiding te doen. We kunnen de peper proeven en drinker er pepper thee. Er is ook pepper icecreme maar die hebben we in de stad al gegeten. Pepperthee en die smaakt verrassend, beetje pittig maar fris. De rondleiding is ook leuk. Organic manier van tuinieren. Geen bestrijdingsmiddelen enz. Compost die zelf gemaakt is. Kortom, ook hier is het hard werken voor de families, zeker in de oogst tijd. We kopen voor de jongens de bekende rode peper.

Door smalle jungle paadjes en uiteindelijk een asfalt weg komen we in Kep aan. We fietsen over de boulevard en langs Kep Beach. Een mooie baai met zitjes op het strand. Het ziet er uit of je in Mallorca bent. Verder op de boulevard zijn talloze shopjes aan de zee kant. Daarna is de bekende crabmarket. Heerlijk. Je koopt verse crab en laat die klaarmaken door de vrouw van de verkoper. De mijne wordt eerst door de helft geknipt, de scharen eraf geknipt, daarna zijn darm eraf geknipt. Gewassen en gespoeld, daarna gebakken in olie met knoflook en pepper. Water erbij en een dikke rode saus en deksel op de pan. Na enkele minuten is de crab gaar en wordt ze op een schaaltje gedaan en kun je ze eten. Bij een drankwagentje waar we een biertje kopen eten we de crab op. Heerlijk.Ik kan niet anders zeggen. We krijgen servetten en een teiltje water om onze handen te wassen. Het resort is zo gevonden, de straat uit, de rotonde voorbij en een klein stukje klimmen tegen de heuvel op. Het laatste resort wordt vannacht de onze. Een mooie plek met bloeiende tuin en groot zwembad en restaurant. Eten hoeven we niet meer. Ik heb de helft van de crab meegenomen en ben nog wel even zoet met kraken en peuzelen. Onnodig te zeggen dat we slapen als roosjes.

Kep, 15 december 2023, 7,5 km.

Een lekker ontbijtje van muesli met yoghurt en melk en fruit voor mij. Voor Hstokbroodje broodje met omelet. Jus ‘d orange en koffie en thee erbij. We kunnen de dag wel door brengen. We zwemmen in het zwembad en beslissen nog een nachtje bij te boeken. We hebben geen zin om verder te fietsen. Een rustdag, zogezegd. Op de fiets naar de crabmarkt bekijken we de kraampjes. Er is gerookte makreel en rogvleugel op de bbq. Toch kies ik voor crab gebakken met groene peperkorrels. Hans gaat voor de schelpen, die ook worden gebakken in olie met knoflook en daarna wat water en rode saus. Ook heerlijk. Een jongen uit Tsjechië wil ook crab proberen en we bestellen 2 crabben en delen het. Hij vindt het ook heerlijk. Daarna fietsen we over de boulevard en gaan op het terras zitten van een mooi hotel met restaurant. Uitzicht over de zee en het strand. We nemen geen koffie zoals we gedacht hadden maar kiezen voor een dessert van ijs, voor mij met bananen beignets, en voor Hans met witte chocolade en mango en nootjes. Beiden zijn heerlijk en we zitten lekker rustig als enigen op het terras.

Als we bij het resort aankomen ontspannen we heerlijk aan het zwembad met een boekje en daarna lekker afkoelen in het zwembad. Al met al een heerlijk rustige dag.

• 15 December 2023 - 15:50

Connie :

Wat een lekker eten toch daar…… en mooie hotels/resorts voor de overnachtingen …. Klinkt allemaal prima!……. Wel elke dag zwemmen…. Luxe hoor [e-1f929][e-1f31e][e-1f3ca][e-1f3ca]‍[e-2640]️

• 15 December 2023 - 16:36

Monie:

Heerlijk om weer te lezen. Blijf maar genieten.

• 15 December 2023 - 19:04

Hans Francine:

Geweldig om te lezen. Wat een heerlijke dingen allemaal. Het blijft genieten.

• 15 December 2023 - 20:23

Cor Claassens:

Met plezier lees ik jullie reisverslag. Terwijl wij onze inkopen doen voor de feestdagen fietsen jullie heerlijk rond en nemen zo nu een duik om af te koelen, krab eten en mensen ontmoeten. Wat een leven. Geniet ervan. Mochten jullie nog niet terug zijn met de feestdagen wens ik jullie een fijne Kerst en een sportief 2024.

• 16 December 2023 - 02:29

Arend En Ina Stam :

Dat is genieten en veel lekker eten. Groetjes van ons beiden. Arend en ina

• 16 December 2023 - 04:17

Els En Jennie :

Wat een heerlijke reis maken jullie. Prachtige natuur en heerlijk eten. Fijne tijd nog