Vogelnestjes
Door: Lieneke Castel
Blijf op de hoogte en volg Lieneke
01 December 2023 | Cambodja, Kaôh Kŏng
Vogelnestjes
We fietsen veel langs de kust in Thailand. Wat ons opvalt is dat we soms een soort flatgebouw passeren midden in t groen. Hoog, plat dak en geen ramen maar kleine ventilatie openingen. Er komt een flink vogel gekwetter vandaan. Het blijken gebouwen te zijn die een grot moeten nabootsen waar gehoopt wordt dat een soort gier zwaluw, de speeksesalangaan er gaat nestelen. Deze vogelnestjes, gemaakt van hun speeksel, brengen veel geld op in Azie. Men denkt en gelooft in de krachten die ze hebben voor je gezondheid en de stimulerende werking bij mannen.
De vogels worden gelokt met een installatie waar het geluid van duizenden vogels uit voort komt. In de bovenste etage vliegen ze dan naar binnen en nestelen daar door nestjes van speeksel en veertjes te maken. Na 1,5 jaar halen ze de netjes eruit en maken ze schoon. Ze brengen tussen de 6 en 8 duizend Euro de kilo op. In een kilo zitten 110 nestjes. Ze worden schoongemaakt en van veertjes en poep ontdaan. Dan worden ze gekookt en de soep ervan wordt in potjes duur verkocht.
04 December 2023 - 03:14
Hans Francine :
Leuk , niet overgevaren met fiets naar Ko Chang?? Vonden wij toen ook mooi en daar langs kust met kleine vissersplaatsje leuk fietsen. Op naar Angkor What???
grappig hè van die vogelnestjes , wij hoorden in Maleisië dat geluid voor het eerst, en toen we door hadden wat het was, zijn we bij 1 gestopt . Het was een Chinese familie en ze vonden het zo bijzonder , wij op de fiets, dat ze het allemaal lieten zien en we mochten ook nog de soep proeven. Bijzonder. Geniet lekker verder.
04 December 2023 - 16:09
Cor Claassens:
Dat zal best een heerlijk soepje zijn maar deze keer sla ik toch maar over.
Hebben jullie er va n geproefd?
04 December 2023 - 23:35
Lieneke Castel:
Cor, een aantal jaren geleden heb ik een potje sap meegenomen naar Nederland. In de zomer ijskoud gedronken maar smaakte nergens naar. Merkte ook niets van de versterkende werking of effecten op de gezondheid