Rondje Tempels
Blijf op de hoogte en volg Lieneke
20 November 2023 | Thailand, Ayutthaya
21 november 2024, Ayutthaya, Ayottyaya Hotel,
We zijn al vroeg op pad om de tempels te bekijken. Eerst fietsen we naar het busstation om te kijken wat en hoe we verder kunnen naar Rayong. We kunnen de bus naar Mochit busstation in Bangkok, vandaar een minivan naar Rayong. De fietsen moeten ingepakt omdat we met zijn drieen zijn. We spreken met de dame achter het loket af dat ze een mini van regelt om 8 uur voor 3 personen en 3 fietsen. I take care off you, zegt ze en schrijft haar telefoonnummer op het ticket en de prijs totaal en het voorschot.
We kunnen verder naar de tempels, er staan er 5 op onze lijst om te bezoeken. Met Google maps lukt dat redelijk. Het begint al druk te worden met toeristen bij de 1e tempel. Wat Phra Mahathat, de tempel met het Boedha hoofd in de boom is snel gevonden. Je mag niet hoger met jouw hoofd dan het hoofd van de Boedha komen. Er staat een geuniformeerde wacht bij en elke keer als een toerist met zijn hoofd hoger gaat dan waarschuwt hij dat dat niet mag.
Op de fiets is het heerlijk, er lopen groene banen voor fietsers langs de wegen in de stad. Het Koningklijk paleis wat we willen bezoeken mislukt. Het blijkt dat het op het voorgaande al bezochte Tempelcomplex was. We drinken een heerlijk koffie aan het water en zien een paar Varanen zwemmen en vlak bij ons de wal opkomen. Ook zien we 2 eekhoorntjes in de bomen. Het schuim van de latte is versierd met een afbeelding van de tempel hier tegenover. De 5 mooiste tempels bekijken we, Wat Phanan Choeng, die heeft een 19 meter hoge boedha, Wat Chai Monkol is gebouwd in 1357 en heeft een grote liggende Boedha, de Wat Chai Wattaranam en de Wat Phra Si Sanphet is in 1491 gebouwd.
We fietsen over de brug naar de buitenkant van de stad naar nog meer tempels. We bezoeken het Portugese dorp en het Japanse dorp. Interessant te lezen dat er Nederlandse kunstenaars een olieverf tekening gemaakt hebben die nu in het Rijksmuseum hangt. Er is een Portugeesch museum met opgravingen uit de oudheid. De Japanese village is ook interresant, leuke Antieke schepen van de landen waar handel mee gedreven werd. Jammer dat we in het restaurantje niet kunnen eten, als we bestellen laat de man de kant en klare pakketten in de diepvries zien. Ze worden opgewarmd in de magnetron. Als je overal alles vers gemaakt kunt eten dan willen we niet een kant en klaar maaltijd eten. Ook is er een Hollands dorp. Baan Hollandia Een scheepswerf met allemaal houten boten. Bij een vegetarisch restaurantje bestellen we eten en dat smaakt goed. Lekkere yoghurt met fruit toe. Op het einde van het straatje gaat een ferry naar de overkant, zo leuk. We zien een sleper met een grote sleep over de rivier voorbij varen. In het hotel een snelle duik om op te frissen en vanavond om de hoek naar een leuk restaurantje waar ze smakelijke gerechten op de kaart hebben. Ananas gevuld met rijst en garnalen en cashew noten voor mij. Fried noodles met tofu en garnalen voor Hans en voor Mathilda heerlijke stokjes sate. We liggen vroeg in bed.