Kayak - Reisverslag uit Sai Yok, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu Kayak - Reisverslag uit Sai Yok, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu

Kayak

Door: Lieneke

Blijf op de hoogte en volg Lieneke

10 November 2023 | Thailand, Sai Yok

Woensdagmorgen om 7 uur ontbijt met de mensen die ook meegaan.

Het is een takeway ontbijt dat door een restaurantje gebracht wordt. Rijst soep met varkensgehakt, gefruite uitjes en wat groene kruiden. Thee en koffie en een schaaltje fruit.

De Kayaks zijn gisteren op de truck gezet en goed vastgebonden en vertrekt ook straks.

Om 8 uur vertrek.

Wie zijn de andere leden van de groep:

Mathilda, mijn zusje, David uit Engeland, Chow uit Maleisië, Bill Weir de fiets legende uit de VS en

I-eew uit Bangkok, Areeya en Chris die dit organiseren vanuit hun guesthouse voor hun gasten. Het is meer dan 390 km rijden. We hebben een stop bij de Sai Yok Noi Waterval.

Nattie het neefje van de familie rijdt met de truck mee met de Kayaks. We hebben ze al gepasseerd en zij stoppen daar ook. Hij is 4 jaar en heeft nog nooit de bergen en/of een waterval gezien .

Heel opgetogen klimmen we onder de waterval.Vanaf de waterval nog 200 km naar de dam. We kunnen erover lopen of een fiets gebruiken om naar de andere zijde te gaan. Een enorm groot meer wat tevens voor de elektriciteit zorgt in een groot gebied.

2 km terug is een dorpje aan de rivier waar onze 1e overnachting is.

Een resort aan t water. De kayaks zijn ook gearriveerd en worden door Chris Hans en mij gereed gemaakt. Zitjes erin, peddels erbij. Livejackets uitzoeken en klaar leggen. Spannend. Morgen om 6 ontbijt scoren op de markt. Tassen moeten al klaar staan, om kwart over 7 vertrek.

Het water in de rivier is zeker 2 meter gezakt t.o.v. gisteravond en stroomt haast niet. Er wordt alleen water doorgelaten als er elektrisch nodig is. We vertrekken als 1e en beginnen te peddelen.

We zien vaak de boomstronken en wortels op de bodem in het water, soms maar 30 cm water.

Het is zwaar en pittig. We zijn helemaal ingepakt tegen de zon.

Shirt met lange mouwen, legging, sokken, waterschoenen en een pet met een doek voor je gezicht en hals. De zon is onverbiddelijk. Fiets handschoentjes aan.

Op 9 km bij een zandbank een breakfast stop.

Op 18 km bezoeken we in de bergen op 1 km lopen een tempel op een berg.

Schitterend uitzicht. Bovenop is een Chedi met de as van een belangrijke monnik. Verboden voor vrouwen om daar op het hoogste stuk rond te lopen.

Er is verder niemand en Mathilda en ik zijn voor even man.

Omdat het zo moeizaam gaat komen we pas over 4 uur aan op ons slaap adres. Een raft, een rij huisjes op het water. We landen aan het begin aan en sjorren de kano's op de loopplank. Gelukkig helpt het personeel mee. Iedereen krijgt de sleutel van hun kamer en we moeten zeker 60 kamers verder lopen.

Een truckje komt ons ophalen voor late lunch. Het smaakt voortreffelijk.

Daarna vertrekken we met een busje naar de hotsoring waar we een massage geboekt hebben.

Het water is er 35 graden en dat doet de spieren goed.. Na het hete bad kun je afkoelen in de stromende rivier die louw is. We zijn erg moe en gaan op tijd naar bed en slapen goed.

Gelukkig zien we 's avonds al dat er veel water staat. Het is zo'n 2 meter hoger en stroomt enorm. Hopen dat dat morgen ook zo is.

Dat blijkt ook zo. Maar hoe gaan we straks hier te water? De kayaks worden in het water gelaten en vastgebonden, zo kunnen we er gemakkelijk in stappen. Wij zijn weer als eerste weg en gaan als een speer. Zeker varen we 8 km voorop.

De 1e stop is een kleine hotspring. We kunnen onze legging en shirt aan houden. Wel zo gemakkelijk anders krijg je die niet meer aan over je natte lichaam. 42° dit keer en eentje van 39°.

Daarnaast een koud bad om af te koelen.

Er is heerlijke koffie na het badderen. Wij zijn weer als 1e weg en varen 8 km voorop. Wat een prachtige natuur. We zien kingfisher vogels en nog een paar verschillende. Bij de volgende stop is een koffieshop. Wat een leuke plek. De dames staan al klaar om ons de kant op te helpen en de boten vast te leggen. Allemaal leuke hoekjes met zitjes. We hebben allerlei lekkers, cashewnoten vers gebrand met uitjes, lente ui en fijngesneden pepertjes.

Gefrituurde kippenvleugels, Mango.

Bij de volgende stop moeten we zoeken om aan de wal een plekje te vinden waar we omhoog kunnen klimmen. Het is er stijl en modderig.

We lopen 2 km de berg op naar de grotten. Daar staat ern mannetje dat er werkt em leidt ons rond. We hebben allemaal een zaklamp bij ons en het is er erg mooi.

8 kamers met stalagmieten en stalagtieten. We maken een selfie met Bill Weir.

Bill fiets al het grootste deel van zijn leven over de wereld en houdt zijn website crazyguyonthebike bij. We hebben hen in 2012 in Cambodja ontmoet en hij gaf ons zijn kaartje. Hij is ook op Facebook en ik lees vaak zijn blog waar hij op dat moment fietst.

Hij kent ook Frank van Rijn goed, onze wereldfietser die over zijn reizen boeken schrijft. Frank hebben we in januari dit jaar ontmoet. Zij hebben elkaar in 1984 ergens op de wereld ontmoet. De één ging zuidwaarts, de ander noordwaarts.

We sturen de foto van ons drieën naar Frank en krijgen snel bericht terug. Hij maakt zich gereed om in Uganda en Kenia te gaan fietsen.

Zo leuk om op deze manier met elkaar in contact te zijn.

• 13 November 2023 - 11:40

Bieke:

Wat doen jullie allemaal leuke dingen, Lieneke. Zou dat ook wel willen, behalve dan het ontbijt van soep met varkensgehakt. Ben toch meer een zoetekauw bij het ontbijt! Veel kano-en fiets-plezier!