Stad 03-01-2023 - Reisverslag uit Nong Khai, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu Stad 03-01-2023 - Reisverslag uit Nong Khai, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu

Stad 03-01-2023

Blijf op de hoogte en volg Lieneke

04 Januari 2023 | Thailand, Nong Khai

Na een mooie fietstocht, weer vaak door kleine dorpjes en door het boerenland met ananas plantages en peperplantages, komen we bij het treinstation van Nong Khai aan. In de buurt is een hotel met mooie tuin waar we lekker willen zitten en lunchen bij het zwembad.

Na even zoeken vinden we het snel. We waren er zojuist langs gefietst maar in mijn gedachten was het laagbouw maar het blijkt een aantal etages te hebben en bungalows in de tuin bij het zwembad.

Het is al een paar dagen fris, winderig en bewolkt en het nodigt niet uit om in het zwembad te gaan.

Ons plekje is Mut Mee. Een guesthouse met diverse gebouwen in de mooie tuin met grote kamers.

Het is in Nong Khai the place to be.

Er zijn altijd backpackers in de tuin en de overdekte terrassen die met elkaar converseren en er zelfs online werken.

Je kunt voor langere tijd een gedeelde kamer boeken met gedeelde badkamer.

In de tuin zijn diverse zitjes om heerlijk bij te komen of te lezen, werken of kletsen met de andere gasten.

Ze hebben een heerlijk ontbijt, homemade yoghurt, fruit, pannenkoeken met fruit en baquettes. Er is ook een lunch kaart met heerlijke Isaan gerechten.

Isaan is de noord oostelijke provincie en heeft zijn eigen cultuur en gerechten.

Nong Khai heeft een heerlijke boulevard waar je vanuit de tuin zo op loopt of fietst.

We eten bij het beroemde restaurant Vietnamees. Het bestaat al sinds 1968,

Daeng Namnueng. We eten er lekkere springrolls en gebakken gezuurde worstjes.

Het is er iedere dag stampvol met lunch en diner. De keuken lijkt een fabriek van kwetterende lachende vrouwen. De afwas wordt in speciebakken binnen gebracht en volgens mij wordt het eten aan de lopende band gemaakt. Voor ieder gerecht is er een apart deel in de keuken en zijn er aparte mensen die het gereed maken.

's Morgens om 7 uur beginnen ze al met alles nalopen in het restaurant, de bestellingen worden opgeruimd in de keuken die de locale leveranciers gebracht hebben.

Ik zie ze al om 8 uur onderhandelen met de groenteman die er met zijn karretje staat om er te verkopen.

De markt is overdekt en heel leuk om er rond te struinen. Je kunt er van alles vinden om te kopen en er zijn altijd kopers. Als er geen klanten zijn kijken de verkopers tv of ze eten wat.

04-01-2023

We vertrekken na het ontbijt van een pannenkoek naar de brug.

Het is de 1e friendshipsbrige die over de Mekong gebouwd is. Het uit checken uit Thailand moet bij het loket van de voertuigen. We moeten een formulier voor onze fietsen invullen met framenummer, wie de eigenaar is enz. Dan ons paspoort inleveren om de benodigde stempels te krijgen. Als de ambtenaar Hans zijn paspoort heeft, zegt hij, happy birthday. Wat attent en het bljjkt dat ze toch alles goed nakijken. We moeten onze vingers op een machientje leggen om te scannen, daarna onze duimen en dan kunnen we het land uit.

Het inchecken in Laos verloopt snel. Papieren invullen, pasfoto erbij en van het ene naar het andere loket om het ingevulde formulier in te leveren met je paspoort, luikje gaat dan dicht en de ambtenaar stempelt je paspoort en checkt de ingevulde papieren. Bij het volgende luikje moet je wachten tot het open gaat en betaal je en krijg je je paspoort weer terug met je visum.

Dan kun je door de douane lopen Laos in.

Hier is een bank om geld te wisselen en kun je een simkaart kopen, zijn er

ATM 's om te pinnen.

Over de brug bezoeken we het Disabled Women Centre.

Hier wonen en leren de gehandicapte dames voor een jaar om een opleiding te volgen en meer zelf vertrouwen te krijgen en met een handicap om te gaan. Ze maken er aardewerken serviesgoed wat in speciale winkels verkocht wordt.

Ze leren er weven en naaien, koken, computertechniek en maken er van kranten en tijdschriften fotolijstjes en onderzetters.

Ze knippen de kranten in smalle stroken van ongeveer 1 cm. Rollen die in de lengte strak op en lijmen het vast. Zo hier en daar lijmen ze er een strook gekleurd papier van een tijdschrift op. Die repen rollen ze heel strak op en naaien ieder rolletje met een paar sfeken vast. Ze maken vierkante en ronde onderzetters en foto lijstjes