Tempels 02-01-2022 - Reisverslag uit Nong Khai, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu Tempels 02-01-2022 - Reisverslag uit Nong Khai, Thailand van Lieneke Castel - WaarBenJij.nu

Tempels 02-01-2022

Blijf op de hoogte en volg Lieneke

01 Januari 2023 | Thailand, Nong Khai

Onderweg is er veel bijzonders mee te maken. Als we door een dorpje fietsen horen we aan 't begin, Farang Farang. Hello, where do you go. Dat gaat vaak het hele dorp door. Iedereen kijkt op en roept en zwaait. Je zou overal kunnen stoppen maar dan zouden we niet aan de 900 km die we tot nu toe afgelegd hebben gekomen zijn. Vaak zitten de mannen om half tien al aan 't bier, de vrouwen zitten gezellig bij elkaar op een lage bamboe tafel.

Als er iemand pas is overleden komt het hele dorp bijeen bij 't huis van de overledene. Er staat een mooie foto in gouden lijst op 't altaar bij het huis. Kaarsen, wierook en oranje afrikaantjes versieren het altaar.

Er staan blauwe plastic stoeltjes en iedereen krijgt te eten. Ook 's morgens vroeg wordt de familie bezocht. Men komt in de mooiste kleding, dames in een sarong met mooie blouse en neemt zijn /haar zilveren etensschaal mee die wordt gevuld met plastic zakjes met klaargemaakt eten zodat men het thuis op kan eten.

We komen ook weer bijzondere tempels tegen waar we naar binnen gaan. Vaak zijn er al veel andere mensen die de tempel en de monniken die er leven met een bezoek vereren.

De Hin Mak Beng Tempel is erg beroemd.

Er woonde een monnik die 98 jaar is geworden en zeer wordt vereerd. Hij leefde volgens de regels om 1 x per dag te eten en zijn kleding was van vodden gemaakt.

De tempel staat vlak aan de Mekong en is gebouwd op 3 enorm grote rotsblokken.

Het uitzicht over de rivier en Laos aan de overzijde is schitterend. De monnik is zelf levensgroot en levensecht in was afgebeeld. Je moet goed kijken om te zien dat hij niet echt levend is, zo knap nagemaakt.

De volgende tempel staat op een berg, Wat Pha Tak Suan.

Je kunt met een tractor naar boven gebracht worden. Daar heb je ook weer mooi uitzicht over het nabij gelegen stadje en de bergen om je heen.

De volgende tempel die we bezoeken is de Wat Ong Tue, bekend om zijn 16e eeuwse Boeddha waar dieven zijn hand afhakten.

Er kwamen tranen in zijn ogen totdat de hand weer terug gebracht werd.

Ook hier is 't een drukte van belang. Buiten op het tempel terrein shopjes met eten en kleding.

Je kunt ook hier je gaven in de vorm van geld, wierook, emmers met goederen voor de monniken en afrikaantjes geven nadat je geld in de bakken hebt gedaan.

Het bijzondere is nadat je de gekochte afrikaantjes geofferd hebt, iemand van de tempel ze weer weg haalt en weer bij de te verkopen bloemen legt. Dit gebeurt ook met de Lotusbloemen

Tussen deze tempels zien we er nog tientallen staan, soms nog geen 100 meter van elkaar.

We bezoeken alleen de bijzondere tempels

• 06 Januari 2023 - 10:43

Els En Jennie Van Paassen :

Mooi verhaal over de tempels. Ik begrijp dat jullie nu in Laos zijn. Ik lees nog we waar.

Veel fietsplezier nog.

gr Els en Jennie