Bijzonder 28-20-12-2022
Blijf op de hoogte en volg Lieneke
29 December 2022 | Thailand, Pak Chom
Chiang Khan is een toeristisch stadje met een langgerekte straat waar alles gebeurd. De straat is vol met mooie oude Teakhouten huizen aan beide zijden.
Het ziet er prachtig uit. De bewoners hebben er echt iets schitterends van gemaakt.
De meeste huizen zijn omgebouwd tot guesthouse of hotel. Op het einde van de middag wordt de straat omgebouwd tot flaneerstraat met shopjes om te winkelen en shopjes met eten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Allerlei lekkers, zoet, cocos vellen warm gemaakt met smaakjes. Hartig, van gebakken vis, kip, soep, nootjes tot rauwe krabbenpoten om zo op te eten. Ze komen van heinde en verre om dit mee te maken.
De volgende dag fietsen we maar 8 km verder.
We hebben een mooi resort aan de Mekong met zwembad waar we heerlijk 's middags in zwemmen en luieren op de bedden die er staan. Aan de Mekong bij Kaeng Khut Ku zijn rapids in de rivier. Er liggen vele hopen rotsen waar het water langs en overheen loopt. Je kunt er beter niet in zwemmen omdat er door de rotsen stroomversnellingen ontstaan. Het is een bijzondere plek, een toeristische stop voor de Thaise vakantie gangers. Er is een groot parkeerterrein met een 100tal kraampjes en langs de rivier eetstalletjes met grote terrassen om te zitten. Bijzonder gerecht is hier een soort platte pannenkoek met garnalen en/of krabvlees erin. De garnalen zijn ongepeld.Het beslag is een soort krokant beignet beslag en wordt in de wok in olie gebakken. Heel lekker met zoete chilisaus.
Na 5 uur sluit iedereen zijn stalletje of eetkraam.
We eten dan ook in het restaurant van het resort en liggen om 8 uur al in bed zoals de meeste avonden hier.
Het resort is inclusief ontbijt aan de rivier met heerlijke gebakken eieren met smalle spekreepjes, toast met sinaasappel marmelade, rijst soep en een soort curry soep met kip. Er staan ook schalen met gebakken rijst en noodles.
Onderweg fietsen we vlak langs de Mekong op een soort wandel promenade. Als we niet verder kunnen moeten we langs de school waar een soort Sinterklaas feest gehouden wordt. De directeur verkleed als kerstman met microfoon roept de naam op die het vorige kindje getrokken heeft om een kado op te halen. Er is een rode zak met pakjes, er wordt met snoepgoed gestrooid, net als bij ons.
We worden natuurlijk gespot en omgeroepen en welkom geheten. Stoelen worden bijgezet en flesjes water uitgereikt. Als alle kinderen een pakje hebben loop ik naar de directeur om die te groeten. Ik zeg tegen de juf dat ik jarig ben en of ze voor me willen zingen. Happy Birthday wordt gezongen. 120 kinderen zingen me toe en iedereen vindt het fantastisch.
Daarna een foto moment.
Verderop langs de rivier bij een grens checkpoint zijn ook weer restaurantjes met bamboe terrasjes aan de rivier.
Ik zie een leeg bord met restjes en zeg dat ik zoiets wil eten. Ik moet er nog de keuken voor inlopen om het aan te wijzen. Blutschelpjes met salade en dressing. Heerlijk peuzelen we die op aan het water.
In Pak Chom het volgende stadje waar we stoppen is een aanbevolen restaurantje waar we 's avonds willen eten. Na 6 uur is ook hier alles dicht. Bij het restaurant zit nog niemand, wij zijn de enige gasten.
Ik moet weer in de koelkast kijken om aan te wijzen wat we willen eten. Ik had ook een shopje gezien 75 meter terug met oesters en grote garnalen. Voor € 3,00 haal ik 10 grote garnalen van 12-15 cm en een bakje schoongemaakte oesters.
Ik vraag aan de dame van het restaurant of ze de garnalen kan bakken in olie. Ik wil de oesters met azijn, peper en lemon. Ze snapt het niet. Ik snipper zelf een rood uitje in haar keukentje en pers de lemon uit over de oesters.
Het is een heerlijk diner.
Als we bij het resort aangekomen zijn en nog een kopje thee drinken bellen onze jongens die bij elkaar zijn met de kleinkinderen.
Ze hebben een broodje eigen gemaakte kroket gegeten en de kleinkinderen vonden het heerlijk. Ook de zelfgemaakte huzarensalade lustten ze graag.
Ook zij zingen me toe. Zo lief.
Een heel mooie bijzondere dag, mijn verjaardag.
29 December 2022 - 22:37
Corrie De Pagter:
Wat een mooie verhalen. Jullie maken genoeg mee
7 weken dan zie je heel wat.
30 December 2022 - 00:12
Jennie Van Paassen:
Nog gefeliciteerd Lieneke. Wat een bijzondere verjaardag. Wat is de Mekong (wij noemden haar onze vriendin) mooi.
fijne tijd nog en een goede jaarwisseling.
gr
30 December 2022 - 08:44
Ingeborg :
Nou dat was zeker een bijzondere verjaardag! Leuk voor je; heb je mooie herinnering aan!!
02 Januari 2023 - 20:15
Arend En Ina :